Stolnotenistka Balážová na OH skončila, vyradila ju Švédka Fen Li

07.08.2016 Celý región

Rio de Janeiro 7. augusta (TASR) - Barborou Balážovou lomcovali po vyradení z olympijského turnaja okrídlené zmiešané pocity. Bola blízko k prekvapeniu prvej kategórie, keď v nedeľu v Riu de Janeiro potrápila v maximálnej sedmičke setov 25. nasadenú Švédku čínskeho pôvodu Fen Li.

Dvadsaťštyriročná slovenská stolnotenisová reprezentantka mala pritom proti 39-ročnej súperke mečbal v šiestom sete. "Je príliš čerstvo po zápase. Určite ma to pri spätnej analýze zamrzí, ale myslím si som dala do toho všetko a nemám si čo vyčítať. Nezľakla som sa veľkej súperky a celú moju olympijskú premiéru hodnotím pozitívne," vyhŕklo z nej v mix-zóne.

Pred Balážovou stála úloha pokúsiť sa roztrhať prognostický papier a usadiť sa v histórii slovenského ping-pongu ako jedinečný "úkaz" v 3. kole olympijského singla. Sprvoti to vyzeralo beznádejne, rutinovaná súperka išla za svojím cieľom a viedla 8:3. Lenže stolný tenis je hra zvratov a hoci ho Slovenka nedotiahla do úspešného setu, séria na 8:8 ju povzbudila. Hneď na začiatku druhého dejstva predviedla ešte dlhšiu šnúru a 6:0 v ďalšom vývoji odkontrolovala na víťaznú jedenástku. V treťom sete pokračovala v nápaditom trende a svojej súperke definitívne demonštrovala, že aj ona má rada útočné poňatie. Hrala však trpezlivo, "nebláznila" sa za topspinovými zakončeniami z bekhendu a pripravovala si to do účinného forhendu. Dostala sa do vedenia 2:1.

"Nepovedala by som, že som nejako príliš prekvapená z môjho výkonu. Vedela som do čoho idem a keďže na tomto turnaji má naozaj šancu hrať dobrý zápas každý s každým, bola som pripravená - vyhrať, nie sa iba pokúsiť vyhrať," zdôraznila Balážová pre TASR. Hneď ale dodala, že si bola vedomá stretu s majsterkou Európy, ktorá sa po vlaňajšom pôrode súťažne vrátila: "Tieto baby z Ázie to často tak robia, že prerušia kariéry pre materstvo a po ňom sú často ešte lepšie. Hrajú to, čo vedia, ale už odosobnené od tlaku, keďže už majú iné starosti a životné priority. A to sa aj dnes ukázalo, ako zvládla záver zápasu," zdôraznila Balážová

Vo štvrtom sete akoby stratila na chvíľu koncentráciu a prehrávala 0:4, ale následne to vyrovnala. Za stavu 7:8 išla do zbytočného bekhendového zakončenia po servise súperky a set napokon prehrala 8:10. Zápas mal dynamický priebeh a prvý oddychový čas prišiel až v závere piateho setu. Trénerka Valentina Popovová potrebovala svoju zverenku upokojiť, pretože zo stavu 10:6 dovolila Švédke znížiť na rozdiel loptičky. Po návrate za stôl Balážová setbal premenila a to mohol byť aj kľúčový moment zápasu. Nevyspytateľný celuloid však zaúradoval, Slovenka "na koni" prehrala úvodné dve loptičky šiesteho setu a hoci to napokon dotiahla do mečbalu, do zápasu jej to nevyšlo (10:12).

"Tam mi asi chýbal kúsok šťastia. Ona nezaservovala nejako super, dala to na stred a ja som na to nebola postavená, loptička mi chytila sito a išla von. Ale celkovo si myslím, že sa to zlomilo v siedmom sete za stavu 6:4," hodnotila Balážová.

Takýto stav v rozhodujúcom sete skutočne neznamená za zelenými stolmi až tak veľa. Švédska Aziatka zahrala ďalšie tri loptičky agresívne a vyšlo jej to. Potom za stavu 7:7 Balážová dvakrát nevynútene chybila, po následnom "zaluftení" dala veteránke tri mečbaly a ona využila hneď prvý. Barbora krátko na to zobrala do rúk smartfón. "Chcela som si pozrieť, či mám nejaké reakcie, ale bolo tam milión správ, nešlo sa v tom ani zorientovať. Chcela som hneď odpísať rodičom a priateľovi, ale nejako mi skákal internet, takže to spravím neskôr."

Keď ustanú pozápasové emócie, Barbora Balážová sa poobzerá, čo by v nasledujúcich dňoch do odletu ešte v Riu stihla. Teda okrem sledovania stolnotenisových zápolení: "Atmosféra je tu super, ako na futbale. Musím povedať, že som si to užívala, ľudia sú perfektní. Fakt si nepamätám, kedy naposledy bola takáto atmosféra na stolnom tenise. Celkovo sú ľudia naozaj prívetiví a ústretoví, vyskytli sa síce v dedine problémy, ale ináč je to tu super. Teším sa, že navštívim aj nejaké iné športoviská, najradšej tenis a atletiku. A z pamätihodností mesta by som nerada vynechala Sochu Krista a Cukrovú homoľu."

2. kolo:
Fen Li (25-Švéd.) - Barbora BALÁŽOVÁ (SR) 4:3 (8, -6, -7, 8, -9, 10, 7)
 

Vyberte región